Vďaka 17. novembru vstúpila do každodenného života sloboda

17.11.2009 Celý región

Bratislava 16. novembra (TASR) - Sedemnásty november spred 20 rokov vnímajú predstavitelia súčasnej parlamentnej opozície ako dôležitý medzník slovenskej histórie, keď demokracia dostala zelenú.
Zhodujú sa na tom predsedovia týchto strán Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), Pál Csáky (SMK) a Ján Figeľ (KDH).

Pre Dzurindu ide o vôbec najvýznamnejší zo všetkých štátnych sviatkov SR, pretože bez 17. novembra by neexistovali ani tie cirkevné, Deň Ústavy SR či výročia vstupu Slovenska do Európskej únie. \"Vďaka nemu sa presadila do každodenného života sloboda a demokracia ako spôsob správy vecí verejných, \" uviedol šéf SDKÚ-DS, podľa ktorého iba v slobodnom svete je možné \"robiť tak, aby ľudia mohli v pokoji žiť, aby sa mohli uplatňovať, rozvíjať a aby sa zvyšovala ich životná úroveň\".

Podľa Figeľa znamená 20 rokov demokracie prítomnosť novej generácie, ktorá zdieľa dar slobody, demokracie a európskej integrácie. Zároveň pripomenul, že pamäť a identita spolu úzko súvisia. \"Aktívna pamäť je najlepšou odpoveďou na zápas o slobodu a demokraciu, o dominanciu práva a dôstojnosť ľudskej osoby, \" nazdáva sa predseda KDH. Preto je potrebné, aby aktívna pamäť v SR rezonovala, pričom v budúcnosti by sa aj Ústav pamäti národa (ÚPN) ako pamätná a edukačná inštitúcia mala dostať z tieňa súčasného diania.

Taká silná skupina hodnôt ako sloboda, demokracia a pluralita nesmie byť diskutabilná, nazdáva sa Csáky. Spoločnosť na Slovensku si musí podľa neho uvedomiť, že napriek istej ambivalencii, keď ponovembrový vývoj priniesol negatíva i pozitíva, jej budúcnosť môže byť budovaná len na základe tých hodnôt, ktoré jej priniesol November 89. \"Musíme byť vďační všetkým, ktorí sa o to pričinili. Aj v 70-tych, 80-tych rokoch a aj v tom dvadsaťročnom období, ktoré máme za sebou, \" uviedol šéf SMK.

Dzurinda reagoval aj na pozvanie osláviť 20. výročie Nežnej revolúcie, ktoré dnes opozícii opätovne tlmočil predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Všetkých bez ohľadu na názory a politickú príslušnosť pozval, aby sa na oslavách zúčastnili. \"Ja nemôžem za to, že nie sme schopní ani taký výrazný historický medzník uchopiť trošku konsenzuálne, \" povedal Paška. Podľa Dzurindu ak by prijal pozvanie, bolo by to čosi také, ako keby prijal \"pozvanie na oslavy Slovenského národného povstania, ktoré by organizovali fašisti\". \"To dosť dobre nejde, \" uzavrel šéf SDKÚ-DS.
 

Vyberte región